Een begin..

Een moeilijk iets om te delen. Om mij kwetsbaar neer te zetten in wat andere mensen zouden kunnen vinden. Maar daar komen we op mijn leerpunt, mijn reden om uit die comfort zone te stappen. En wetende dat er wereldwijd zoveel mensen mee bezig zijn, veranderen, er een weg in zoeken, in natuurlijker te leven. Is het vooral in de kring het dichts om je heen het moeilijkst, mensen oordelen makkelijk/graag, en in je directe omgeving voel je daar natuurlijk het meeste van. Dus vind mij raar, of juist niet, snap het of niet, maar dit is mijn meestal dagelijkse ding.

Dus wat ik ga doen is je misschien een begin geven in het bewust maken van wat er in onze producten zit. Inmiddels 11 jaar later, dat mijn reis begon in meer kijken wat er in producten zit, gaat er een wereld open waar je niet heel blij van wordt. Eerlijk gezegd kom je dan in een wereld waar ik persoonlijk heel boos van kan worden! Als je eenmaal weet wat er in bijvoorbeeld je eten zit, wat er in je verzorgingsproducten zit maakt dat heel wat los. Ik persoonlijk heb het meeste last van hoe dit heeft kunnen gebeuren, dat er mensen zijn die dit hebben goed gekeurd en nog steeds goed keuren alleen voor geld en macht. Maar eenmaal op die reis ook vele mensen gevonden die inspireren, motiveren. Waar ik van probeer te leren.

Liefst at ik alles biologisch, gebruikte ik alles natuurlijk. Maar weet je dat is in deze tijd soms erg lastig. Daar wij omringd worden door niet fijne producten, waar een ieder over praat, waar we volop reclames van krijgen op televisie/radio/internet. Wat zo aantrekkelijk gemaakt wordt voor onze kinderen…..Blijft een dagelijks gebeuren/ zoeken/ keuzes maken.

 

Wat zit er bijvoorbeeld veel in onze verzorgingsproducten?

Ik noem maar een paar dingen, het zijn maar een paar voorbeelden uit zoveel chemicaliën die in onze producten zitten..…

  • Hormoon verstorende stoffen: voorbeelden hiervan zijn: bisphenol A, oftewel BPA, ftalaten (weekmakers) en parabenen. Er zijn er echter veel meer…

Waarom zijn deze stoffen gevaarlijk? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat deze tot blijvende gezondheidsschade leiden. Meeste kans op schade oplopen is van de zwangerschap tot aan de puberteit. Omdat er dan veel groei en ontwikkeling gaande is wat verstoort wordt.  Een verstoring in het hormoonsysteem kan verschillende effecten hebben, op bijv. de ontwikkeling van het lichaam, vruchtbaarheid, het immuunsysteem of bij het ontstaan van kanker. Ook lijkt het een rol te spelen bij verschillende neurologische stoornissen zoals ADHD en autisme, diabetes, stofwisselingziekten en obesitas.

Hoe wij in aanraking komen met deze stoffen. Ook kleine kinderen. Ze zitten in voeding, plastic en verpakkingsafval, verzorgingsproducten en cosmetica, bespoten groenten en fruit, blik, zijn zo een greep uit de dagelijkse producten.

  • Parfum: in parfum zitten bizar genoeg talloze chemische stoffen, die schadelijk zijn voor ons en onze kinderen.

Het vervelende is echter dat men in de ingrediënten lijst gewoon parfum kan schrijven i.p.v. wat er echt inzit door een oude wet die vak geheimen beschermt. Dit staat dan vaak vermeldt als “fragrance”, parfum. Het lijkt alsof het één ingrediënt is terwijl het echter tientallen verschillende chemicaliën kunnen zijn.

Bij een analyse van populaire parfums werden zeker 14 chemicaliën aangetroffen. Een voorbeeld van zo’n stof is diethyl phthalate, wat al eens is onderzocht door het Amerikaanse Center for Disease Control. Dit onderzoek toonde aan dat deze stof bij 97% van de mensen gelinkt kan worden aan mogelijke ontwikkelingsproblemen, maar deze weekmaker is niet verboden.

  • Sodium Lauryl/laureth sulfate oftewel SLS. SlS is een veel voorkomend ingrediënt in heel veel huid- en haarproducten. Het wordt veel gebruikt omdat het een goedkope, agressieve reiniger is. Het wordt dan ook veel gebruikt vanwege zijn reinigende en schuimende eigenschappen. Maar deze agressieve reinigers tasten de natuurlijke beschermingslaag van de huid aan (deze beschermingslaag is nodig voor immuniteit en gezondheid van de huid) en hebben al ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij proefdieren. Voorbeelden waar deze stof mee in verband wordt gebracht: oogschade bij kinderen, haaruitval, samen met nog andere chemische stoffen (DEA, MEA en TEA, die vaak in dezelfde shampoo aanwezig zijn) vormen ze nitrosaminen, dat is een gevaarlijke kankerverwekker.
  • Synthetische kleuren, worden gebruikt om het product er mooi uit te latenzien. Maar voor de rest brengt het alleen maar schade. En zijn vele kankerverwekkend.

En weet je ik zou zo nog lijsten met ingrediënten kunnen schrijven en opzoeken voor jullie, maar het zijn er teveel. Dat deze chemicaliën in heel veel van onze producten zitten is naar mijn mening de reden van zoveel moderne ziektes. En zoals ik al zei is het lastig vermijden. Vooral als je kinderen hebt vind ik het erg lastig, ze willen toch graag wat andere kinderen ook hebben, wat ze zien op reclames. En dat maakt het een lastig gebeuren!

Wat het ook lastig maakt is dat de woorden “natuurlijk” en “biologisch” etc. etc. niets betekent! En niet zegt dat een product dan geen chemicaliën bevat. En is iets waar je niet vanuit kan gaan! Het enige wat je kan doen is etiketten lezen en je verdiepen in de ingrediënten.

Als ik het voor het zeggen had, moest het allemaal verboden worden. Moest het voordeliger zijn om gezonde en echt natuurlijke producten te kopen i.p.v. andersom. Als ik en met mij zovele het voor het zeggen hadden zou het er allemaal heel anders uitzien….

Maar daar waar ik een verschil kan maken is thuis….. en dat is waar ik voor ga. Ik omring mij graag met producten die vrij zijn van chemicaliën. Ik vind het fijn dat ik naar natuurlijke middelen kan grijpen die ons kunnen ondersteunen als we ziek zijn of wanneer we ons minder fijn voelen of wanneer we onszelf gewoon willen verzorgen of de dagelijkse schoonmaak doen. Ik omring mij graag zoveel mogelijk met natuurlijke producten zodat ik mij niet druk hoef te maken als het in aanraking komt met mijn kinderen. Dat is waar ik mij fijn bij voel! En deze reis is nog lang niet klaar….

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *