Wat zou jij doen, als jij het allemaal wist?

Blijven leren en verdiepen brengt veel mooie dingen, tenminste dat vind ik. Je leert veel verschillende manieren van doen, van kijken naar en zoveel meer. En leert daardoor minder te oordelen, en de mensen te nemen zoals ze zijn.

Maar het laatste jaar brengt het leren en verdiepen ook niet leuke dingen met zich mee. Het zal ook geheid aan het onderwerp liggen waar jij je in verdiept natuurlijk. En ondanks dat alles wel maakte dat ik in de spiegel ging kijken, en ging kijken naar hoe doe ik dat en wat vind ik daarvan en wil ik dat anders. Dat proces volgde altijd wel voor mij.

Kom ik nu op een gebied die ik wel al een beetje wist maar waar de oogkleppen nu nog meer weggehaald worden. Yep, oogkleppen!

De Wereld waarin wij leven, blijkt een lastige wereld! En eigenlijk weten heel veel mensen het wel! maar houden we allemaal onze oogkleppen voor. De moderne tijd heeft vast veel goeds gebracht, maar heeft ook zeker veel kapot gemaakt. Het lijkt wel alsof we allemaal een stel schapen zijn die braaf achter de rest aan loopt. En zo voeden we ook onze kinderen op, om in de maatschappij te kunnen functioneren en mee te kunnen draaien. Tenminste dat is wat ons geleerd wordt. En ik denk dat het ons geleerd wordt zodat wij niet de waarheid weten van hoe het echt zit. Zodat wij niet zelf gaan nadenken over hoe het gaat en of wij dat zelf wel zo zouden willen.

Want zou jij je kinderen eten geven waar giftige stoffen in zitten, wat inmiddels verboden is in babyspeelgoed? Nee, maar we doen het wel.

Want zou jij je kinderen eten geven of producten laten gebruiken die de hormoonhuishouding verstoren waardoor er een grote kans bestaat waardoor ze laten geen of moeilijk kinderen kunnen krijgen? Nee, maar we doen het wel.

Zou jij willen dat je huisdieren mishandelt worden en geslacht worden? Nee, maar we knijpen onze ogen wel dicht voor de dieren die niet in ons huis lopen.

Zou jij door gaan met onze manier van leven en chemicaliën gebruiken als je wist dat erover 30 jaar geen koraal meer zou zijn? Daardoor alle vissen en andere zeedieren dood gaan. En als de Oceaan dood is, wij ook volgen. Nee, maar we doen het wel.

Zou jij, als je wist dat de andere kant van de wereld ook geen honger hoeft te hebben, het anders doen?

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan.

En begrijp me goed, ook ik doe dit. Maar als je op een punt komt dat je het meer en meer weet, dan gebeurt er wel iets. Dan ga je wel anders over de wereld en alles nadenken. Dan komen er veel vraagtekens. En zouden we het met elkaar heel goed kunnen hebben. Maar in plaats daarvan werken we hard samen in de westerse wereld, met alles kapot te maken. We maken de oceaan dood (in rap tempo), we maken steeds meer grond dood (daar groeit of leeft niets meer). Omdat we alleen maar nemen en niet meer geven aan de aarde.

Er zijn grote bijeenkomsten over dat de aarde opwarmt en hoe dit aan te pakken met alle landen, en er gebeurt niets. We zouden met zijn allen het zo anders kunnen doen, maar dat betekent dingen opgeven. En dat is iets wat toch erg moeilijk lijkt voor de westerse wereld.

Zou jij dingen willen opgeven en het ook echt doen, als je daarmee je kinderen en je kleinkinderen ook nog een mooie wereld kan geven? Of blijven we dan toch onze oogkleppen ophouden, en onszelf voor de gek  houden dat dit niet in onze tijd gaat gebeuren of in die van onze kinderen…… En zitten we allemaal gevangen in de wereld die ons voorgehouden wordt? Of zal er toch steeds meer bewustwording komen en er mensen zijn die samen een verandering gaan waarmaken…….

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *